UNIbalance

SØVN OG HVILE

Det er relativt almindeligt at tænke at det er spild af tid at sove eller hvile. Videnskaben forsker også i fremstilling af medikamenter der har til formål at neutralisere træthedsfolelse for at udvide den vågne tilstand.

Men hvis vi kigger på naturlovene i naturen, er ophør af aktivitet en nødvendig fase i livet. For at overbevise sig om dette, er det tilstrækkeligt at observere, hvad der sker i naturen. På grund af jordens rotation omkring sig selv er døgnet delt mellem dag og nat og den mørke halvdel giver en naturlig anledning til at hvile. Jordens bane omkring Solen er kilden til årstiderne, og vinteren er tiden, hvor planteriget får lov til at hvile og forny sig i venten på foråret. Dyrene lever langsommere i løbet af vintersæsonen, nogle går til og med i dvale/hi. Livet er i sin helhed underlagt cyklusser af aktivitet og hvile.

 

Mennesket er ikke undtaget fra denne regel. Vi er underlagt de samme love, der styrer plante- og dyreriget. Gennem anvendelse af vores frie vilje kan vi modsætte os disse love, men det vil føre til ubalance, og vi må før eller senere udholde konsekvenserne. Den menneskelige krops ufrivillige funktioner styres af den vekslen, der fremkalder perioder med aktivitet og hvile. Vejrtrækning for eksempel indeholder en fase ef inaktivitet mellem indånding og udånding. Den samme proces gælder mellem hjertets udvidelse og sammentrækning. Denne hvilefase er knap mærkbar, men det er tilstrækkeligt til for disse organer at drage fordel af et øjebliks fornyelse. Fordøjelsen arbejder heller ikke kontinuerligt. Hele fordejelsessystemet er I gennemsnit aktiveret i en samlet periode på ti timer i døgnet. Resten af tiden hviler og fornyer det sig selv. Som kroppens ufrivillige funktioner regelmæssigt veksler mellem faser af aktivitet og hvile, bør også vi drage fordel af at følge en lignende vekslen. Derfor er søvn langt fra et spild af tid. På det fysiologiske plan er det en vital nødvendighed. 

HVAD ER SØVN SET FRA ET FYSIOLOGISK SYNSPUNKT?

 

Der er den periode, hvor den menneskelige krop frivillige funktioner er i hvile.

 

På det mentale plan svarer det til at hjernen / bevidstheden rent objektivt er i hvilefase. For at hjernen kan få den nødvendige dybe søvn som hvilefasen skal sikre, er det en nødvendighed at vi ikke fortsætter med at reflektere, ræssonere, analysere osv. med andre ord, aktiverer de subjektive aspekter af vores objektive bevidsthed.

 

Ligeledes er den fysiske hvile, der hvor kroppens fornyelsesprocesser er mest aktive. Fornyelsesprocesserne er med til at bringe kroppen (tilbage) i balance. Denne ubevidste intelligens som indtræder under søvnen, styrer disse fornyelsesprocesser i overensstemmelse med naturlovene.

 

SØVNLØSHED / SØVNPROBLEMER

 

Søvnløshed er en reel udfordring og desværre en almindelig udfordring i vores samfund. jeg kan liste 3 hovedårsager til problemet.

 

Et er den træthed mange føler ved slutningen af en arbejdsdag. Hvis trætheden er forårsaget af "negativ" stress, vil dette være skadeligt for balancen i nervessytemet og psyken. En persons naturlige fysiologiske og psykologiske aktiviteter kan forstyrres i et omfang, der blandt andet fremkalder søvnproblemer

En anden grund er knyttet til vores objektive sanser. For at opnå en god søvn er det essentielt at vi ikke aktiverer vore syns-, høre- eller følesanser. Hvis disse aktiveres er det svært at falde i søvn. Således er det meget lettere at flade i søvn i rolige omgivelser end i støjende omgivelser. Ligeledes falder man lettere i søvn mørke end i et rum, der er stærkt oplyst. Den omgivende temperatur har også indflydelse på søvnen. For høj eller for lav temperatur påvirker organismen og holder vores bevidshed vågen.

 

Den tredje årsag til søvnproblemer finder vi i dn mentale aktivitet, der går forud for hviletiden. Som nævnt er der svært at sove dybt, hvis vi fortsætter med at tænke. Men det er almindeligt, at man ikke er i stand til ignorere bekymringer, frygt eller hvad der rører sig i tankerne, ettop som vi gør os klar til at sove. Den mentale balance forstyrres, og disharmoniske tanker overføres til det underbevidste, som vil arbejde med dette i løbet af natten. Derfor afhænger søvnkvalliteten i høj grad af karakteren af de tanker, vi har lige inden vi falder i søvn. Går vi i seng med tanker af harmonisk og velgørende natur, behøver vi normalt mindre tid til at falde i søvn, end når vi går i seng i en tilstand af irretation eller vrede. Dessuden bilver natten meget roligere for os, og derfor hviler kroppen bedre. 

 

Nøglen til et stille sind, kommer gennem det indre arbejde. Genvejen tilbyder jeg gennem min indre frihed
Nøglen til et stille sind, kommer gennem det indre arbejde. Genvejen finder du gennem
INDRE FRIHED
 
Overvind din søvnløshed, find din indre ro, gennem INDRE FRIHED
 

EN GOD ØVELSE INDEN SENGETID

 

Du kan med fordel lave følgende øvelse hver aften i din seng, lige inden du lægger dig til at sove. Løb dagen igennem, og find tre positive oplevelser og genoplev dem. Start fra dagens slutning og gå baglæns gennem dagen til du vågnede. Fokusér på det, der skabte glæde. Til sidst vælger eller planlægger du en oplevelse, som du vil forkæle og glæde dig selv med at gøre i morgen. Oplev den ved at forstille dig, at du udfører den så levende som muligt, så du mærker de følelser, der hører til oplevelsen. Med forventningens glæde til morgendagens oplevelse lægger du dig til at sove.

Jeg hjælper dig gerne med at finde din indre ro som vil give dig balance i hverdagen og god nattesøvn

Få en gratis e-bog
STRESS AF
8 Gyldne regler
 
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag  denne e-bog
  • Facebook

UNI       balance

 

Pinievej 1, 1.tv.

2880 Bagsværd, Danmark

tlf. 51 900 600

kontakt@unibalance.dk

UNibalance støtter

GRANDER

vitaliseret VAND

​© 2015 UNIbalance - cvr 28255772